tiistaina, joulukuuta 06, 2011

Suomi täyttää 94 vuotta


Halaava pariskunta ja muita ihmisiä, taustalla salossa liehuva Suomen lippu.


Itsenäisyyspäivää juhlistetaan eri tavoin ympäri Suomea mm. seppeleenlaskuilla sankarihaudoille ja Helsingissä ekumeenisella juhlajumalanpalveluksella sekä ylioppilaiden soihtukulkueella. Juhlapäivä huipentuu perinteisellä juhlavastaanotolla Presidentinlinnassa.
Juhlapäivä tuo muutoksia julkiseen liikenteeseen sekä kauppojen ja virastojen aukioloon, näistä lisää Itsenäisyyspäivän muistiossa.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi järjestävät Halosen kauden viimeisen itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton Presidentinlinnassa. Yle on avannut netissä Linnan juhlista kertovat sivut. http://yle.fi/linnanjuhlat/2011/, joilta käyvät ilmi mm. kellonajat, jolloin juhlia voi seurata Ylen kanavilta.

Vastaanoton teemana on ”Tasa-arvon ja yhteistyön Suomi – vastuu Suomesta, vastuu maailmasta”. Vastaanotolle on aiempien vuosien tapaan kutsuttu hallituksen jäsenet, kansanedustajat, Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, valtion korkeimpia virkamiehiä sekä Suomeen akkreditoitu diplomaattikunta. Kutsuvieraiden joukossa on myös eri tavoin ansioituneita suomalaisia sekä presidenttiparin vuoden aikana tapaamia henkilöitä. Kutsuvieraita on noin 1 900.

Useita juhlallisuuksia Helsingissä

Helsingin Tähtitorninmäellä järjestettiin itsenäisyyspäivän kunniaksi juhlallinen lipunnosto klo 9 juhlapuheiden ja kuorolaulun kera. Tilaisuuden järjesti Suomalaisuuden liitto. Lipunnosto on järjestetty itsenäisyyspäivän aamuna vuodesta 1957 lähtien.
Itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus oli Helsingin tuomiokirkossa klo 12. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen saarnasi jumalanpalveluksessa.
Veikko ja Lahja Hursti Laupeudentyö ry / Heikki Hursti järjestää Köyhien linnanjuhlan taivasalla Hakaniementorilla. Se alkoi klo 12. Juhlassa on tarjolla ilmainen kenttäruokailu ja esiintymässä mm. Koiton laulu.
Pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat järjestävät perinteisen ylioppilaiden soihtukulkueen 60. kertaa. Kulkue lähtee liikkeelle Hietaniemen kappelilta klo 16.45 ja ohittaa presidentinlinnan klo 17.30. Kulkue päättyy Senaatintorille kansalaisjuhlaan, joka alkaa noin klo 18.00.

Tampereella valtakunnallinen paraati

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestettiin tänä vuonna Tampereella. Paraatikatselmus pidettiin Keskustorilla klo 12 ja ohimarssi Hämeenkadulla alkoi klo 13. Paraatin otti vastaan Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi seurassaan mm. Tampereen kaupungin pormestari Timo P. Nieminen.
Paraatiin osallistui joukkoja kaikista puolustushaaroista. Osallistuvien joukkojen runko muodostui Länsi-Suomen sotilasläänin joukko-osastoista. Paraatijoukon vahvuus oli noin1 100 henkilöä ja 60 ajoneuvoa. Marssin aikana suoritettiin ylilennot, joissa esittäytyivät sekä Ilmavoimien Hornet-hävittäjät että Maavoimien NH90-kuljetushelikopterit.
YLE Uutiset
www.yle.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivun näyttöjä yhteensä